Twój koszyk jest pusty
Aby dodać produkt do koszyka, kliknij przycisk "dodaj do koszyka".
Nie wiesz, od czego zacząć?
ZOBACZ BESTSELLERY
Popularność płatków jęczmiennych BIO powinna stale wzrastać ze względu na coraz większe zainteresowanie konsumentów żywnością wysokobłonnikową, która odgrywa znaczącą rolę w redukcji chorób dietozależnych. Wartość odżywcza płatków jęczmiennych zależy od ziarna, z którego one pochodzą. Jęczmień charakteryzuje się dużą zawartością błonnika pokarmowego obu frakcji oraz składników biologicznie aktywnych. Dodatkowo stanowi dobre źródło białka oraz (1,3)(1,4)-β-D glukanów. Zawartość białka w płatkach uwarunkowana jest wysokością temperatury stosowanej do obróbki termicznej tego produktu i wynosi ona około 18%. Należy podkreślić, że białka jęczmienia wykazują większą wartość odżywczą niż te pochodzące z kukurydzy lub pszenicy. Płatki charakteryzują się również dużym udziałem kwasów tłuszczowych nienasyconych oraz skrobi.
Płatki jęczmienne ekologiczne ze względu na znaczną zawartość błonnika pokarmowego wpływają na metabolizm węglowodanów. Opóźniają one opróżnianie żołądka, zmniejszają absorpcję glukozy w jelitach oraz spowalniają jej wchłanianie, dlatego obniżają poposiłkowe wyrzuty insuliny do krwi. Dodatkowo spowalniają proces trawienia treści posiłku w żołądku, przez co obniżają poziom glikemii po posiłku. Indeks glikemiczny płatków jęczmiennych wynosi 69.
Kraj pochodzenia: Niemcy
Produkt certfikowany ekologicznie
Bakaliowo.pl
Płatki jęczmienne BIO
Wyróżnienia od Euler Hermes
"Złoty Płatnik 2015"
"Złoty Płatnik 2016"
Firma Logisoft - właściciel marki Bakaliowo - prowadzi nieprzerwanie działalność już 18 lat - od 14 sierpnia 2006 roku. Zaufało nam już 26832 firm. W ofercie posiadamy 508 produktów.